Elkészítés
1. A margarint, cukrot, mézet és a vizet felmelegítem, majd hagyom kihűlni, és ha teljesen kihűlt, hozzáadom a többi hozzávalót.
2. A tésztát jó alaposan összedolgozom, majd letakarom, és legalább egy napra hűvös helyre teszem. (Ennél hosszabb ideig is hagyhatjuk állni a tésztát.)
3. Sütés előtt újra átgyúrom a tésztát, majd egy kilisztezett nyújtódeszkán kb. 3 mm vastagra nyújtom. A süteményeket különböző mintájú kiszúró formákkal szaggatom ki. Egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre rakosgatom a kisszaggatott formákat, egymástól kb. 2-3 cm távolságra. Előmelegített sütőben szép aranybarnára sütöm.
4. A mázhoz a tojásfehérjét a porcukorral kemény habbá verem úgy, hogy a cukrot kanalanként, fokozatosan adagolom a habhoz. A kemény tojáshabot nyomózsákba töltöm, és tetszés szerinti mintákkal díszítem a mézes sütiket.
Jó étvágyot
Amaretti golyók képpel
Pillanatok alatt elkészíthatő, így a kevesebb rutinnal rendelkezők is bátran nekiveselkedhetnek.
Hozzávalók
40 dkg amaretti keksz darálva
25 dkg Mascarpone krémsajt
1,5 evőkanál natúr kakaópor
3 evőkanál Amaretto likőr
Díszítéshez:
csokiforgács, kókuszreszelék
Elkészítés
1. A hozzávalókból sima tésztát gyúrunk, majd 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
2. Ezután golyókat formázunk belőle, amiket tetszés szerint csokiforgácsba, kókuszreszelékbe forgatunk.
Csokis-diós muffin
Hozzávalók
1 tojás
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
25 dkg liszt
2 kiskanál sütőpor
csipet só
8 dkg margarin
4 dkg kakaópor
fél kiskanál szódabikarbóna
15 dkg étcsokoládé
10 dkg dió durvára vágva
3 dl tej
Elkészítés
1. A sütőport a lisztbe szitáljuk, majd hozzáadjuk a kakaóport, a sót és a szódabikarbónát.
2. A csokit belereszeljük a lisztbe, és a durvára aprított diót is belekeverjük.
3. A tojást a cukrokkal habosra keverjük. Először hozzáadjuk a margarint majd a tejet, és megint jól összedolgozzuk, végül beleforgatjuk a csokis, diós lisztbe.
4. A muffin sütő mélyedéseit kivajazzuk, vagy papírkosárkával kibéleljük, és 3/4-ed részig megtöltjük a tésztával.
5. Előmelegített sütőben, 180°C-on kb. 20 percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni 10 percig, majd rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
Meggyes-diós rácsos
Hozzávalók
- Tészta
40 dkg liszt
20 dkg Rama
5 dkg porcukor
1 db citrom reszelt héja
1 db tojás
1 cs sütőpor
1 csipet só
1 dl tejföl
- Töltelék
20 dkg darált dió
20 dkg porcukor
4 db tojás
1/2 csomag vaníliás cukor
1 db citrom leve
2 üveg (720 ml-s ) magozott meggybefőtt
1 marék zsemlemorzsa
Elkészítés
A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd elmorzsoljuk benne a Ramát. Beletesszük a többi hozzávalót is, és gyorsan összegyúrjuk. Hűvös helyen pihentetjük amíg a tölteléket összeállítjuk. 20 dkg cukrot kikeverünk 4 tojássárgával, majd hozzáadjuk a diót és a citromlevet. A tojásfehérjéből kemény habot verünk a vaníliacukorral, majd óvatos mozdulattal hozzákeverjük az előző masszához. A tészta 2/3 részét lisztezett deszkán kinyújtjuk, és 30x35 tepsibe terítjük. Egyenletesen elszórjuk rajta a zsemlemorzsát, majd a meggyet. A diós masszát kanalanként rátesszük, azért csak kanalanként, mert nem tudjuk elsimítani, olyan sűrű. Az 1/3 tésztából rudakat sodrunk, és berácsozzuk a diós hab tetejét. A rácsot tojással lekenjük. Előmelegített sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük.
Elkészítés
A háztartási keksz felét ledaráljuk, másik felét kisebb darabokra törjük. A vizet egy lábasba öntjük, a porcukrot, a kakaót és a margarint hozzáadjuk, kevergetve 5-6 percig főzzük. A tűzről lehúzzuk, a rummal ízesítjük, a kétféle kekszet belekeverjük. Egy őzgerincformát folpackkal kibélelünk, a kekszes masszát elsimítjuk benne. Amikor kihűlt, 2-3 órára betesszük a hűtőszekrénybe, hogy megdermedjen. Tálaláskor vágódeszkára borítjuk, a folpackot lehúzzuk róla, és a keksztekercset kisujjnyi vastagon fölszeleteljük
Hozzávalók
Piskótához:
8 tojás
350 g cukor
250 g liszt
1 csomag sütőpor
8 evőkanál meleg víz
2 evőkanál kakaópor (ha csokis tésztát szeretnénk)
Krémhez:
4 evőkanál rétesliszt
4 dl tej
200 g margarin
200 g porcukor
1 citrom leve és reszelt héja
Tetejére:
100 g étcsoki
Elkészítés
1. A 8 tojássárgáját habosra keverem a cukorral, hozzáadom a meleg vizet, a kakaóport, valamint a lisztet és a sütőport is. Alaposan összedolgozom a hozzávalókat. Közben a tojásfehérjékből kemény habot verek, és óvatos mozdulatokkal a masszába forgatom.
2. Sütőpapírral bélelt sütőlemezen, 180 fokon kb. 25 percig sütöm. A langyos tésztából kisebb átmérőjű pogácsaszaggatóval kerek lapokat szúrok ki.
3. A lisztet csomómentesre keverem egy kevés tejjel, majd beleöntöm a maradék tejbe, és sűrű krémmé főzöm. Miután kihűlt, belekeverem a margarint, a porcukrot,a reszelt citromhéjat és a levet.
4. Két korongot összeragasztok a krémmel, és az oldalát is bekenem vele, majd alaposan meghempergetem kókuszreszelékben.
5. A tetejét olvasztott csokival díszítem, de ez akár el is hagyható.